onsdag 9 juli 2014

Grillmiddag och Nutella-recept


Härliga strålande sommarmorgon! 
Vilken lycka att få vakna till ännu en härlig sommardag, tassa ut i det 
daggiga gräset och gå en runda i trädgården och sen slå sig ner med 
kaffemuggen i det härliga vädret. De här morgnarna ska jag spara i minnet 
och plocka fram en regnig blåsig höstmorgon ;)


Grillmiddagen i måndags kväll gick jättebra, vi dukade långbord i 
uterummet  och efter maten satt vi ute i trädgården. 


Jag har stora hortensior i krukor  lite varstans, tacksam blomma som 
står sig hela sommaren, inte skräpar ett dugg och bara blommar o blommar. 
Jag klipper ofta av en blomma och gör små buketter, det behövs inte så mycket
mer än en blomma och lite grönt i vasen. 


En grillmiddag för många personer behöver inte vara så krånglig,
och mycket går att förbereda. Fläskfilén marinerade jag på morgonen
och sen var den bara att lägga på grillen när gästerna kom. Grillade grönsaker 
är också gott, den här gången blev det zucchini och champinjoner.Zucchinin skär 
jag i tunna skivor på längden, penslar med olivolja och kryddar med italiensk 
salladskrydda ( tack Dubbelörnen, det tipsade du om för några år sedan när jag
fick egenodlad zucchini av dig ), champinjonerna penslar jag bara med lite grillolja 
precis innan grillningen. 2 stora formar med potatisgratäng och här körde jag 
"enkel"varianten, jag använde färdig gratäng och Peka ( hm, heter märket så?) är en favorit.
Med lite extra pressad vitlök, ev vanlig lök och mera kryddor blir den riktigt god!
Snabbt och lätt det är min melodi ;) Och ibland behöver man ta till genvägar för att det 
inte ska bli allt för tidskrävande och krångligt.
Blomkålssallad har blivit sommarens favorit och är given till grillat. Likaså en 
jättestor skål med grönsallad och så här på sommaren blandar jag gärna i vattenmelon och jordgubbar i den. Några goda såser till och sen är det bara att äta och umgås.


   Till dessert blev det Nutella semifreddo - en galet god dessert som är bra 
eftersom den går att förbereda dagen innan. Receptet har jag fått av dottern som 
hittat det på nätet men jag delar gärna med mig.

8 - 10 portioner

2 marängbottnar
4 ägg 2 msk strösocker
5 dl vispgrädde
1 burk Nutella ( 400 g )

Separera gulor och vitor, det är viktigt att skål och visp till vitorna är rena och
torra. Vispa vitorna till fast skum med 1 msk socker. Vispa gulorna luftiga i en egen bunke tillsammans med 1 msk socker och vispa grädden för sig. 

Lägg en marängbotten i en  "sockerkaksform" form med löstagbar kant. Vänd varsamt ihop äggvita, gulorna och grädden och krossa den andra marängbotten och rör ner varsamt. Ringla ner Nutellan ( värm den en liten stund i micron så den blir rinnig ) så att det blir ränder i smeten. Fyll upp smeten i formen över den hela marängbotten. Frys tårtan i minst 4 timmar innan servering, gärna över natten. Servera med färska jordgubbar.
Lycka till!


Nu blir det mera kaffe och sen är det dags att göra några kompletteringsbeställningar 
till butiken. Nya varor har trillat in igen, igår fick vi STORA kartonger
fyllda med gosiga nallar mm från Bukowski. Det kom även påfyllning 
med de underbara Mailegkaninerna. Så nu är det många små mjuka djur 
som väntar på nya kärleksfulla hem :)

Ha en skön dag och hoppas solen strålar på dig!

Kramar från Carina

Inga kommentarer: